جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی چیست و چرا؟

معرفی ایمیل مارکتینگ

همان طور که از اسم آن مشخص است، ‌ایمیل مارکتینگ  یا بازاریابی ایمیلی یکی از روش‌های بازاریابی با استفاده از ایمیل است. ‌ایمیل یکی از بهترین ابزار‌های ارتباطی است. حتماً تا به حال دقت کرده‌اید که همه ما ایمیل‌های بسیار زیادی دریافت می‌کنیم، اغلب حتی پوشه هرزنامه یا Spam هم پر از ایمیل‌های مختلف تبلیغاتی و غیره است، اما می‌توان از ایمیل به شکل سازماندهی شده و در جهت اهداف مشخص استفاده کرد.

این روز‌ها بسیاری از شرکت‌های مختلف تلاش می‌کنند تا به شکل هدفمند با مخاطبان و مشتریان خود ارتباط برقرار کنند و در نهایت نرخ تبدیل را افزایش دهند. برخلاف تصور عموم، تمام روش‌های تبلیغاتی نیازمند هزینه هنگفت نیست، در بحث ایمیل مارکتینگ شما با استفاده از لیست مشتریان هدف، محتوای جذاب، پیشنهادات ویژه و یک فراخوانی (Call To Action) قادر خواهید بود که فروش خود را افزایش دهید.

اگر چه ابزار‌های تبلیغاتی مختلف در فضای آنلاین فراگیر شده‌اند، اما بازاریابی ایمیلی همچنان هم محبوب است و اگر به شکل درست و منطقی پیاده شود قطعاً تأثیر مهمی خواهد داشت. در این مقاله از وب سایت افراز تک به معرفی این نوع بازاریابی و ویژگی‌های آن خواهیم پرداخت.

تعریف ایمیل مارکتینگ

تعریف تئوری ایمیل مارکتینگ بسیار ساده است؛ ‌ایمیل مارکتینگ مجموعه فعالیتی با استفاده از ابزار ایمیل برای ارسال پیام به مخاطبان هدف است که به نظور جذب مشتریان جدید و حفظ ارتباط با مشتریان قدیمی انجام می‌شود. محتوای این پیام می‌تواند شامل تبلیغات، محتوای مفید و کاربردی، تخفیف‌ها و پیشنهادات جذاب و متفاوت، اخبار و اطلاع‌رسانی و… باشد.

بازاریابی ایمیلی چیست؟
بازاریابی ایمیلی چیست؟

شما در هر مرحله از استراتژی مارکتینگ خود می‌توانید سراغ ایمیل مارکتینگ بروید. برای برندسازی و ماندگاری برند در اذهان، ترغیب به خرید، وفادارسازی، حفظ مشتریان و… بازاریابی ایمیلی برای شما مفید است. دقت کنید که استفاده از‌ایمیل ظرفیت‌های بسیار بالایی دارد در بسیاری از موارد از آن‌ها غافل هستیم و به همین علّت نمی‌توانیم به درستی از این روش منفعت ببریم. در ادامه برای درک بهتر بازاریابی ایمیل مارکتینگ تاریخچه مختصری از آن را بیان خواهیم کرد.

تاریخچه ایمیل مارکتینگ

از زمانی که گری توئرک (Gary Thuerk) توانست ایمیلی را به صورت انبوه برای ۴۰۰ نفر از مشتریان سازمان تجهیزات دیجیتال (DEC) ارسال کند بیش از ۴۰ سال می‌گذرد. نکته جالب توجه آن است که این ارسال ایمیل گسترده توانست فروش ۱۳ میلیون دلاری را رقم بزند. این اتفاق به قدری جدید بود که برخی توئرک را پدر اسپم لقب دادند. خود توئرک امّا معتقد بود این لقب کمی دور از انصاف است و خودش را پدر ایمیل مارکتینگ نامید.

از دهه ۹۰ میلادی با فراگیر شدن استفاده از اینترنت، سبک زندگی و کاری مردم دستخوش تغییرات زیادی شد. شرکت Hotmail پیشتاز تغییرات مهمی در دنیای ایمیل بود و به عنوان اولین سرویس ایمیل تحت وب فعالیت خود را به صورت رایگان شروع کرد تا بازاریاب‌ها بتوانند از ظرفیت‌های آن با اهداف خاص بازاریابی استفاده کنند و هزینه‌های بازاریابی مستقیم و حضوری (ویزیتوری) یا تلفنی را کاهش دهند.

کمپین بازاریابی ایمیلی
کمپین بازاریابی ایمیلی

تا قبل از سال ۲۰۰۳ مشکلات زیادی برای ارسال ایمیل انبوه وجود داشت تا اینکه در این سال قانون دستخوش تغییراتی شد. طبق قانون جدید شرکت‌های تجاری اجازه داشتند یک بار پیام تبلیغاتی ارسال کنند.

در سال ۲۰۰۴ با طرح قانون SPF، رقابت در بازاریابی‌ایمیلی جان تازه‌ای گرفت و وارد فاز جدیدی شد. در سیستم جدید با تأیید IP بسیاری از پیام‌های اسپم رهگیری و از تکرار آن جلوگیری شد؛ اما این همه داستان نبود، باتوجه به حساسیت موضوع و برای جلوگیری از آزار مخاطبان، کمپانی‌هایی چون AOL، یاهو و Hotmail به ارائه‌کننده اجازه می‌دادند بازخورد خود نسبت به اسپم بودن پیام‌ها را ارسال کند تا بتوانند از ارسال ایمیل‌های غیرمرتبط و تبلیغاتی جلوگیری کنند.

به تدریج بازاریابی ایمیلی به بلوغی رسید که پیام‌های انبوه باید حتماً به صندوق دریافتی (Inbox) مخاطبان هدف ارسال می‌شد. مرتبط نبودن موضوع‌ایمیل، محتوای تبلیغاتی و آزاردهنده، زمان ارسال و… از جمله مواردی بود که در صورت رعایت نکردن آن‌ها، ‌ایمیل‌ها به spam می‌رفتند.

از سال ۲۰۱۰ به بعد ایمیل مارکتینگ شکل دیگری به خود گرفت و وارد عصر جدیدی شد. از یک جهت سخت‌گیری‌های صورت گرفته در ارسال‌ایمیل انبوه، بررسی محتوای‌ایمیل‌های ارسالی، ارزان‌بودن بازاریابی‌ایمیلی نسبت به روش‌های دیگر و از جهتی دیگر فراگیر شدن استفاده از گوشی‌های هوشمند، اقبال کاربران به استفاده از‌ایمیل و ظهور شبکه‌های اجتماعی، شرایط را برای‌ایمیل مارکتینگ سخت‌تر و رقابتی‌تر از گذشته کرده بود.

توسعه و آزمایش ایمیل مارکتینگ همچنان ادامه داشت و از سال ۲۰۱۳ به بعد متخصصین بازاریابی دریافتند که چطور باید به صورت حرفه‌ای از‌ایمیل مارکتینگ استفاده کنند. استفاده از محتوای مناسب و مبتنی بر نیاز و علاقه کاربران، به‌کارگیری سرویس‌های ایمیل حرفه‌ای، یکپارچه‌سازی‌ایمیل مارکتینگ با سیستم‌های مدیریت محتوا، استفاده از سیستم‌های اتوماسیون ایمیل مارکتینگ، بخش‌بندی مشتریان و ارائه پیشنهادات جذاب عواملی بود که باعث شد مخاطبان هدف بیش از پیش با‌ایمیل‌های دریافتی تعامل کنند.

مزایا ایمیل مارکتینگ چیست؟

ایمیل مارکتینگ توسط هزاران کسب و کار کوچک و بزرگ در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. کسانی که با این روش بازاریابی آشنایی کاملی ندارند، احتمالاً نمی‌توانند این موضوع را درک کنند که چرا این روش بازاریابی در سرتاسر جهان مشهور است (اما ده‌ها دلیل وجود دارد که بیان می‌کند چرا بازاریابی با ایمیل یکی از اثربخش‌ترین کانال‌های بازاریابی است).

مهم ترین مزایا ایمیل مارکتینگ
مهم ترین مزایا ایمیل مارکتینگ

در ایران هم اگر استراتژی مناسبی برای ایمیل مارکتینگ پیاده‌سازی شود، همچون اکثر کسب و کار‌های اینترنتی بزرگ کشور می‌توان از مزایای آن برخوردار شد. در ادامه این مطلب به معرفی مزایای بیشمار بازاریابی ایمیل خواهیم پرداخت.

صرفه اقتصادی

یکی از فواید بازاریابی با ایمیل، هزینه پایین آن نسبت به سایر روش‌های بازاریابی است. در این روش به تجهیزات، نیروی انسانی زیاد، هزینه‌های ماهانه تبلیغاتی و … نیاز نیست. در ایمیل مارکتینگ، به دو نوع هزینه نیاز است:

  • نیروی انسانی: تولید محتوا و کارشناس دیجیتال مارکتینگ
  • پنل‌ایمیل: خرید سرویس‌ایمیل مارکتینگ

پنل‌های ایمیل مارکتینگ با توجه به تعداد لیست ایمیل شما و همچنین تعداد ارسال ایمیل در ماه محاسبه می‌شود که باز هم نسبت به سایر روش‌ها، رقمی به مراتب پایین‌تر داراست.

نرخ بازگشت سرمایه بی‌رقیب

در دنیای کسب و کار، نتایج و بازدهی نهایی بسیار مهم است. با در نظر داشتن این موضوع، دلیل اصلی سرمایه‌گذاری اکثر مشاغل در بازاریابی ایمیلی، دستیابی به میزان بالایی از بازگشت سرمایه است.

ارتباط و دسترسی بهتر به مخاطبین هدف

در روش ایمیل مارکتینگ معمولاً از ایمیل افرادی استفاده می‌شود که در سایت‌ها ثبت نام کرده و یا تمایل به دریافت خبرنامه آن سایت را داشته‌اند. پس مشخص است که در این روش، مخاطبین رضایت خود را برای دریافت ایمیل نشان داده‌اند. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که امکان ارسال ایمیل ناخواسته نیز در این روش وجود دارد، اما همین موضوع می‌تواند سبب رنجش مشتری‌ها و آسیب به تصویر برند در ذهن افراد گردد.

اکیداً پیشنهاد می‌کنیم که از لیست‌های آماده و خریداری شده برای ارسال ایمیل استفاده نکنید (نتیجه آن طولانی‌تر شدن لیست مخاطبان شما خواهد بود، درحالی‌که افزایش مخاطبان به روش صحیح و طبیعی به نتایج بهتری منجر می‌شود).

درآمد زایی بیشتر

از جمله دیگر مزایای ایمیل مارکتینگ، پتانسیل بالای درآمدزایی آن است. بازاریابی ایمیلی یکی از روش‌هایی است که خرید را برای کاربران راحت کرده و مخاطبین شما با چند کلیک می‌توانند محصول خود را تهیه کنند.

پس این روش می‌تواند آمار خرید‌های لحظه‌ای را افزایش دهد. هیچ کانال بازاریابی دیگری همانند خبرنامه‌های ایمیلی نمی‌تواند این چنین نظر مشتریان را جلب کرده و آن‌ها را به کلیک روی لینک خرید تشویق کند. همچنین برای افزایش تمایل به خرید در بین مخاطبان خود می‌توانید با کمک تبلیغ‌نویسی (کپی رایتینگ) مناسب، تیتر‌های تبلیغاتی و اثربخشی در‌ایمیل خود بنویسید.

شروع آسان و راحت

بازاریابی با ایمیل برای موفق شدن نیاز به در اختیار داشتن تعداد زیادی افراد متخصص ندارد. ایجاد یک کمپین‌ایمیلی با بهره‌گیری از الگو‌های آماده، تصاویر و ویدئو‌های جذاب امکان‌پذیر است. برخی از کمپین‌هایی که توانسته‌اند موفق عمل کنند، تنها از یک متن ساده در‌ایمیل خود استفاده کردند که دربردارنده محتوا و پیام اصلی مورد نیاز مخاطب بوده است.

بسیاری از پلتفرم‌های بازاریابی ایمیلی شامل ویرایشگر‌هایی با قابلیت Drag & Drop (کشیدن و ر‌ها کردن) است که به شما امکان می‌دهد تا کمپین‌های حیرت‌آوری را به‌سرعت و به آسانی ایجاد کنید.

ارسال پیام‌های هدفمند

برای بازدهی بهتر و بیشتر ایمیل مارکتینگ باید جامعه هدف خود را بشناسید و آن‌ها را با توجه به سلایق، جنسیت، منطقه جغرافیایی و … دسته‌بندی کنید و محتوا‌های تبلیغاتی خود را با توجه به نیاز آن‌ها ارسال کنید.

مزایا ایمیل مارکتینگ چیست؟
مزایا ایمیل مارکتینگ چیست؟

برای مثال اگر منطقه خاصی از یک کشور دارای سابقه خرید بالایی در زمینه محصولات یک دسته‌بندی خاص از فروشگاه باشد، می‌توان بازاریابی ایمیلی را طوری برنامه‌ریزی کرد که‌ایمیل‌های مرتبط با آن محصولات، فقط به این مناطق ارسال گردد. اگر شرکت در زمینه محصولات ورزشی فعالیت دارد، باید به افراد علاقه‌مند به ورزش‌ایمیل ارسال شود.

بخش‌بندی مخاطبان لیست‌ایمیل برای برند‌هایی که می‌خواهند در مورد مخاطبان خود (که برای دریافت‌ایمیل ثبت‌نام کرده‌اند) اطلاعات دقیق‌تری جمع‌آوری کنند، بسیار مناسب است. مطالعات نشان داده است دیجیتال مارکتر‌هایی که از این روش استفاده می‌کنند، میزان جذب مشتری آن‌ها افزایش‌یافته است.

ارسال ایمیل به همه افراد دیگر کارایی ندارد و شرکت‌هایی که بهترین نتایج را از بازاریابی با‌ایمیل می‌گیرند، همان شرکت‌های هستند که داده‌ها و کمپین‌ها را بخش‌بندی می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که‌ایمیل‌ها تنها به افراد مورد نظر خود ارسال می‌گردد.

اندازه‌گیری و تحلیل آسان نتایج

مزیت دیگر ایمیل مارکتینگ استفاده از گزارشات دوره‌ای است که نرم‌افزار‌های سرویس‌ایمیل مارکتینگ در اختیار شما قرار می‌دهد. شما با بررسی این نتایج می‌توانید به تعداد‌ایمیل‌های بازشده، تعداد کلیک بر لینک‌های داخل ایمیل، ساعاتی که ایمیل‌های شما باز می‌شوند و دسترسی داشته باشید و استراتژی‌ایمیل خود را طبق آن بهینه کنید.

در ایمیل مارکتینگ افرادی که جهت دریافت‌ایمیل ثبت‌نام کرده‌اند، می‌توانند محتوای دریافت شده را به دوستان خود ارسال کنند. هیچ روش دیگری نمی‌تواند این کار را به این آسانی انجام دهد. افرادی که جهت دریافت‌ایمیل ثبت‌نام کرده‌اند می‌توانند برند شما را در بازار‌های جدید توسعه دهند.

علاوه بر موارد ذکر شده، مشاهده می‌کنیم که برند‌ها این تاکتیک را به طور هوشمندانه به کار می‌گیرند چون روش‌های تأیید اجتماعی (Social Proof) حاکی از تأثیرگذاری بالای آن در فروش آنلاین در سال‌های اخیر است.

ایجاد روابط با مشتریان

ایجاد حس اعتماد و شناخت بین مشتری و کسب و کار، یکی از راه‌های افزایش فروش آنلاین است. شما می‌توانید از طریق ارتباط با مخاطبین و مشتریان، حس اعتماد را در آنان بیدار کرده و آنان را به سمت خریدی آگاهانه سوق دهید.

وجود یک کمپین بازاریابی ایمیلی خوب به شما این امکان را می‌دهد تا از طریق برقراری ارتباط هدفمند و شخصی‌سازی شده با اعضای لیست‌ایمیل خود، از مزایای آن نهایت استفاده را ببرید. هر چه مخاطبان شاهد تلاش شما برای انجام وعده‌هایتان باشند، نسبت به برند شما وفادارتر خواهند بود.

شخصی‌سازی ایمیل‌ها با بخش‌بندی مشتریان

اگر به دنبال یک استراتژی بازاریابی خاصی هستید که به شما امکان می‌دهد روی مخاطبان خاصی متمرکز شوید، بازاریابی ایمیلی می‌تواند این نیاز شما را برآورده سازد. نکته مهم این است که بخش‌بندی مخاطبان‌ایمیل‌ها به شما این امکان را می‌دهد که لیست‌ایمیل خود را بر اساس یک مجموعه عوامل متعدد «فیلتر» کرده و سپس پیام‌های ویژه‌ای را به هر بخش از لیست خود ارسال کنید.

به عنوان مثال، می‌توانید از روش بخش‌بندی مشتریان برای دسترسی به مشتریان بالقوه که به نوع خاصی از محصولات شما علاقه دارند، استفاده کنید؛ یا آنکه بخش‌بندی مخاطبان را بر اساس جنسیت آن‌ها انجام داده و‌ایمیل‌هایی مرتبط با هر جنسیت ارسال کنید. امکانات روش بازاریابی ایمیلی بی‌پایان است و اگر مخاطبان شما با پیام‌هایی مواجه شوند که با نیاز آن‌ها متناسب باشد، با احتمال بیشتری محصولات یا خدمات شما را خریداری می‌کنند.

جمع‌آوری دیدگاه‌های ارزشمند در مورد مشتریان

حتماً سرویس ارائه‌دهنده خدمات بازاریابی ایمیلی را انتخاب کنید که بتواند فرم نظرسنجی را برای مخاطبین شما بفرستد، شما از این طریق می‌توانید از نظرات، پیشنهادات و انتقادات این افراد آگاه شده و نشان دهید که چقدر برای مشتریان و مخاطبین خود ارزش قائل هستید. همچنین برای درک اینکه چه‌ایمیلی مورد علاقه مخاطبان شماست می‌توانید از تست A/B استفاده کنید.

این تست شامل ارسال دو‌ایمیل مختلف و بررسی نحوه عملکرد هر‌ایمیل است. این تست به شما این امکان را می‌دهد تا در مورد اینکه کدام پیام برای هر مخاطب خاص مؤثرتر بوده است، دیدگاه‌های ارزشمندی جمع‌آوری کنید. این دیدگاه‌ها می‌تواند در اتخاذ تصمیمات آینده شما در ایمیل مارکتینگ کمک‌کننده باشد.

عدم محدودیت در لیست ایمیل

یکی دیگر از مزیت‌های بازاریابی ایمیلی آن است که لیست های‌ایمیل شما، بازار هدف شما را مشخص می‌کنند و شما می‌توانید این بازار هدف را کنترل کنید. شما صاحب لیستی غنی از‌ایمیل‌های مشتریان و مخاطبینی هستید که روز به روز بر تعداد آنان افزوده می‌شود؛ این لیستی طلایی از افرادی است که به صورت طبیعی و نه با کمک ربات‌ها یا روش‌های ناسالم به دست آمده و ثبت شده‌اند و در اختیار شما قرار گرفته است.

ویژگی های ایمیل مارکتینگ
ویژگی های ایمیل مارکتینگ

باتوجه به اینکه بیش از چهار میلیارد کاربر ایمیل در سراسر جهان وجود دارد (متأسفانه آماری در مورد ایران در دسترس نیست)، بازاریابی ایمیلی به شما این امکان را می‌دهد تا با مخاطبان جهانی ارتباط برقرار کنید. شاید هیچ نوع بازاریابی دیگری وجود نداشته باشد که از سطح دسترسی بالاتری نسبت به‌ایمیل برخوردار باشد. این ویژگی مهمی است که واقعاً ایمیل مارکتینگ را از سایر روش‌ها متمایز می‌سازد.

هدایت ترافیک بیشتر به‌سوی وب‌سایت

یکی از مزایای ایمیل مارکتینگ این است که سبب افزایش ترافیک وب‌سایت شما می‌شود. در انتهای هر یک از ایمیل‌های خود یک فراخوانی به اقدام قوی همراه با لینک مستقیم به وب‌سایت خود قرار دهید. ایجاد لینک به پست‌های وبلاگ یا سایر مطالب مرتبط نیز می‌تواند راهی مؤثر برای جذب افراد به وب‌سایت شما باشد. هدایت مستقیم ترافیک به سایت خود از طریق‌ایمیل می‌تواند میزان فروش و نرخ تبدیل شما را افزایش دهد.

اتوماتیک‌سازی وظایف

اتوماسیون بازاریابی یا بازاریابی خودکار، از تکنولوژی‌های پیشرفته دیجیتال مارکتینگ است که بخش زیادی از فرآیند‌های آن توسط‌ایمیل انجام می‌شود. تقریباً تمام سرویس‌های‌ایمیل مارکتینگ بخشی را برای خودکارسازی ارسال‌ایمیل دارند که می‌توان در آن فرآیندی را تعریف کرد که‌ایمیل‌ها در حالات شرطی خاص مطابق با رفتار کاربران در سایت، به طور خودکار و بدون دخالت دست انجام شود.

بدین ترتیب بدون آنکه نیاز باشد وقت و انرژی برای هر لیست‌ایمیل خود و یا اعضای جدید خبرنامه خود صرف کنید، این ارسال‌های خودکار به بهترین شکل، اعضای جدید را به مشتریان جدید تبدیل می‌کنند.

معایب ایمیل مارکتینگ

درست است که بازاریابی ایمیلی مزایای زیادی دارد، ولی بعید است سیستمی بدون عیب و نقص وجود داشته باشد. ‌ایمیل مارکتینگ نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این قسمت به چند مشکل این سیستم خواهیم پرداخت.

مهم ترین معایب ایمیل مارکتینگ
مهم ترین معایب ایمیل مارکتینگ

اسپم

ایمیل‌هایی که به درستی هدف‌گیری نمی‌شوند یعنی به افرادی که مشتری احتمالی نیستند ارسال می‌شود و حاوی تبلیغات غیراصولی هستند، بیشتر اوقات توسط افراد یا به شکل خودکار به بخش اسپم ارسال می‌‎شوند، این موضوع آسیب جدی به نرخ تبدیل وارد خواهد کرد.

ایمیل‌های ارسال نشده

در برخی موارد استفاده که از سرویس‌های رایگان‌ایمیل استفاده می‌کنیم، این احتمال وجود دارد که‌ایمیل ارسال نشود. عباراتی چون «رایگان»، «حتماً کلیک کنید» و… اگر چه ترغیب‌کننده هستند ولی تا حدی حساسیت برانگیز هستند و ممکن است‌ایمیل شما به مقصد نرسد.

مشکلات طراحی

دقت کنید که کاربر ممکن است ایمیل شما را در یک لپ‌تاپ یا تبلت یا گوشی تلفن خود باز کند، تغییر سایز نمایشگر باعث می‌شود که ابعاد تصاویر و محتوای ارسالی تغییر کند.

یکی از چالش‌های استفاده از ایمیل مارکتینگ همین است که محتوای پیام شما باید در هر دستگاهی به درستی نشان داده شود و همین موضوع برخی را مجاب می‌کند که فقط از پیام متنی در بازاریابی‌ایمیلی خود استفاده کنند که شاید به قدر کافی جذاب نباشد. طراحی یکی‌ایمیل و جذاب و حرفه‌ای که در تمامی نمایشگر‌ها به درستی نشان داده شود چالش برانگیز است.

مراحل آغاز ایمیل مارکتینگ

برای اینکه بتوانید ایمیل مارکتینگ خود را آغاز کنید باید نکاتی را رعایت کنید. در ادامه این مطلب به معرفی این نکات خواهیم پرداخت.

آموزش بازاریابی ایمیلی
آموزش بازاریابی ایمیلی

اهداف بازاریابی ایمیلی را تعیین کنید

قبل از شروع هر کاری، باید به هدفی فکر کنید که می‌خواهید به آن دست یابید. اهداف شما مشخص‌کننده راه‌ایمیل مارکتینگ هستند؛ زیرا نوع کمپین‌ها، کاربران هدف، محتوای‌ایمیل و بسیاری از عوامل ایمیل مارکتینگ را مشخص می‌کنند.

مخاطب خود را بشناسید و انتخاب کنید

اکنون که اهداف خود را مشخص کرده‌اید، زمان آن رسیده است که فهرست‌ایمیل خود را بسازید تا بتوانید کمپین‌هایی را برای آن اهداف ارسال کنید. یک ایمیل مؤثر، یک‌ایمیل مرتبط است. بررسی کنید که مشتریان شما چه می‌خواهند و کمپین‌های خود را مطابق با نیاز مشتریان طراحی و ارسال کنید. همچنین، مخاطبان را بر‌اساس جغرافیا، جمعیت، شرکت، خرید‌های گذشته، تعامل با‌ایمیل و… به بخش‌های مختلف تقسیم کنید.

نوع کمپین ایمیل را انتخاب کنید

انواع کمپین‌های ایمیلی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای ارتباط با مشتریان خود استفاده کنید. برخی از کمپین‌های برتر ایمیلی عبارت‌اند از:

  • خبرنامه
  • ایمیل‌های خوشامدگویی
  • ایمیل‌های تبلیغاتی
  • ایمیل‌های سبد خرید
  • کمپین مشارکتی
  • ایمیل‌های حمایت مالی
  • کمپین فصلی
  • ایمیل‌های پس از خرید
  • دعوت‌نامه
  • ایمیل‌های اختصاصی
  • ایمیل‌های ویدئویی

خبرنامه

خبرنامه ایمیلی نوعی کمپین ایمیلی است که به‌طور‌منظم توزیع می‌شود و به‌طور‌کلی، درباره موضوعی دلخواه است. این کمپین‌ها معمولاً ماهانه ارسال می‌شوند و محتوای آن‌ها درباره موضوع خاصی است.

انواع روش های ایمیل مارکتینگ
انواع روش های ایمیل مارکتینگ

اگر هدف شما این است که با فهرستی از افرادی که قبلاً می‌شناسید (یعنی مشتریان فعلی) در ارتباط باشید؛ پس خبرنامه بهترین نوع کمپین برایتان است. خبرنامه کسب‌و‌کار و محصولات شما را در ذهن مشتری نگه می‌دارد و مردم را به وب‌سایتتان بازمی‌گرداند. به‌زبان ساده، خبرنامه فرصتی است برای به‌اشتراک‌گذاشتن بینش، افکار، نکات و هر‌چیزی که بیشترین ارزش را برای مخاطبانتان داشته باشد.

با ایمیل‌های خبرنامه با مخاطبان خود در ارتباط هستید و آنان را از به‌روزرسانی‌ها و محصولات جدید مطلع و مشتریان احتمالی را به مشتریان واقعی تبدیل می‌کنید. در‌ایمیل‌های خبرنامه، به نکات زیر دقت کنید:

  • سعی کنید متن ایمیل را کوتاه بنویسید و کمپین‌های جذابی ارائه دهید.
  • CTA را بهینه کنید.
  • هِدِری جالب ایجاد کنید.
  • محتوای متنوع (مانند ویدئو‌ها، مقاله‌ها، کتاب‌های الکترونیکی، پادکست‌ها و وبینارها) را با کاربرانتان به‌اشتراک بگذارید.
  • برنامه زمانی منظمی برای ارسال‌ایمیل ایجاد کنید.

ایمیل خوش‌آمدگویی

ایمیل خوش‌آمدگویی همان ارتباط اولیه با کاربران است. در این ایمیل، کسب‌و‌کارتان را معرفی می‌کنید و این فرصت را دارید تا مشتریان جدید ایمیل مارکتینگ جذب کنید.

با‌توجه‌به گزارش CampaignMonitor، بسیاری از مطالعات اخیر نشان داده‌اند که میانگین نرخ خواندن‌ایمیل‌های خوشامدگویی ۳۴درصد است. نکته مهم دیگر اینکه ایمیل‌های خوش‌آمدگویی محصولات شما را به مشتریان جدید معرفی می‌کنند. برای ارسال چنین ایمیلی به نکات زیر دقت کنید.

  • بلافاصله پس از ثبت‌نام کاربر، ‌ایمیل خوشامدگویی خود را ارسال کنید.
  • ایمیل خوشامدگویی باید آموزنده و واضح و مفهوم باشد.
  • موضوع و محتوای‌ایمیل را بهینه کنید.
  • پیام‌ها را کوتاه و واضح نگه دارید.
  • از CTA مرتبط استفاده کنید.

ایمیل‌های تبلیغاتی

کمپین ایمیل‌های تبلیغاتی رایج‌ترین و آشناترین نوع ایمیل در ایمیل مارکتینگ است. اگر صندوق ورودی یا اسپم خود را باز کنید، به‌احتمال زیاد یک یا چند‌ایمیل تبلیغاتی مشاهده خواهید کرد. با‌توجه‌به آمار‌ها، ۶۸درصد از میلیون‌ها کاربر تأیید کرده‌اند که ایمیل‌های تبلیغاتی بر تصمیمات خریدشان تأثیر گذاشته است.

هر کمپین تبلیغاتی می‌تواند شامل ۳ تا ۱۰ ایمیل باشد که در مدت چند روز یا چند هفته ارسال می‌شود. این ایمیل‌ها با ارسال پیشنهاد‌های ویژه باعث درآمدزایی می‌شوند. در ارسال ایمیل تبلیغاتی، باید به نکات زیر دقت کنید:

  • از شخصی‌سازی کمپین‌های خود مطمئن شوید.
  • مشتریان خود را با ارائه پیشنهاد‌های زمانی محدود جذب کنید.
  • ایمیل‌های پیشنهادی را در روز‌های تعطیل برای نرخ تعامل بیشتر ارسال کنید.
  • احساسات را تحریک کنید.
  • طنز را اضافه کنید.
  • مشتریان خود را کنجکاو بگذارید.
  • محصولی را رایگان به مشتریان بدهید.
  • از شعار‌های موسیقی رایج استفاده کنید.
  • از رنگ و تصاویر و فونتی استفاده کنید که توجه مشتریان را جلب کند.

بستر مناسب بازاریابی ایمیلی را انتخاب کنید

در مرحله بعد، سرویس ایمیل مارکتینگ مناسبی برای شرکتتان انتخاب کنید. سپس، کمپین را ایجاد و فراخوانی مناسب برای اقدام تنظیم کنید.

قبل از ارسال، ‌ایمیل‌های خود را امتحان کنید

ایمیل‌های خود را قبل از ارسال حتماً امتحان کنید. هیچ‌کس به ایمیل‌های ارسال‌شده دسترسی ندارد و اگر اشتباهی رخ دهد، به‌هیچ‌عنوان اصلاح‌کردنی نخواهد بود. بهتر است ایمیل شما معیار‌های زیر را داشته باشد:

  • با موضوعی جذاب مخاطب را جذب کنید.
  • متن پیش‌نمایش را هوشمندانه انتخاب کنید.
  • محتوای مرتبط را به مخاطبان خود ارائه دهید.
  • CTA را در مکانی قابل‌مشاهده برای بازدیدکنندگانتان قرار دهید.
  • تصاویر مرتبط را اضافه و‌ایمیل جذابی طراحی کنید.
  • ایمیل‌های سازگار با موبایل طراحی کنید.

در‌نهایت با ارسال ایمیل به کاربران، و انجام مراحل گفته شده در مطالب بالا می‌توانید ایمیل مارکتینگ را آغاز کنید.

جمع‌بندی

ایمیل مارکتینگ یکی از بهترین و مقرون به صرفه‌ترین روش‌های ارتباطی و تبلیغاتی برای مخاطبان هدف است که به ویژه برای ارتباطات کاری و تبلیغاتی اثربخشی زیادی دارد. به همین دلیل است که صندوق دریافتی ایمیل یا حتی قسمت ایمیل هرزنامه (spam) ما پر از ایمیل‌های مختلف تبلیغاتی است. اما این روز‌ها بسیاری از شرکت‌ها تلاش می‌کنند تا به صورت هدفمند با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند تا نرخ تبدیل بیشتری داشته باشند.

در این مقاله از وب سایت افراز تک به معرفی ایمیل مارکتینگ و مزایای و ویژگی آن پرداخته‌ایم. ‌امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دنبال کردن
Notify of
guest
0 نظرات ثبت شده
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها